En langvarig idrettskarriere skapes best i treningsmiljøer med fokus på trivsel og mestring. På veien til toppidrett er det mange elementer spilleren etter hvert må mestre. ikke minst må utøveren lære å mestre helheten i livet sitt – prioriteringer mellom treninger/kamper, hvile/restitusjon, utdanning og familie.

Erfaringer fra mange topputøvere viser at det ikke er noe motsetningsforhold mellom topprestasjoner og det å holde på med noe annet ved siden av. Tvert imot er det ofte slik at utøvere som lenge driver med flere idretter, samt forbereder seg på livet etter idrettskarrieren får større mental trygghet i trening og kampsituasjon, oppdager nye sider ved seg selv, kan fortsette sin idrettskarriere lengre og takler skader, sjukdom og andre avbrekk i treningen bedre enn utøvere som over lang tid utelukkende satser på en idrett.

Dette betyr at Nittedal Wolves aktivt må legge til rette for at unge spillere kan kombinere flere idretter og balansere skole og trening. Klubben må også legge til rette for jevnlig dialog mellom trenere, ledere, foreldre og spiller om treningshverdagen sett i sammenheng med hverdagen for øvrig. Dette er spesielt viktig i miljøer der flere trenere har delansvar for utøvere. Medbestemmelse for spilleren er et viktig prinsipp.

Les og lær mer om talentutvikling

  • Å lære og utvikle seg, å bli god i noe handler aller mest om å gjøre det arbeidet og den treningen som skal til. Motivasjon er derfor viktig for at spillerne klarer å legge ned tilstrekkelig med innsats og arbeid over tid. Men det er også viktig med riktig type motivasjon, en motivasjon som er selvgående og utholdende for å klare å stå i perioder og situasjoner med utfordring, ubehag, motgang og ikke minst når ting er kjedelig. Ingenting er bare gøy hele tiden, men for å virkelig lykkes må vi sørge for at både spillere, trenere og ledere har god motivasjon.

    les og lær mer om motivasjon her

  • Mental helse i toppidretten er et tema som får stadig mer fokus, både i nasjonal og internasjonal sammenheng.

    En undersøkelse fra 2018 viser at mellom 30-50% av NBA-spillerne er ulykkelige. Depresjon, angst og stress ble oppgitt som hovedårsak. Undersøkelser av en rekke andre toppidrettsutøvere har gitt lignende resultater.

    Hva slags negativt press utsettes en utøver for, og hva kan vi gjøre for å forebygge? Og hva med den mentale helsen til «alle oss andre»?

    Tom Henning Øvrebø, psykolog ved Olympiatoppen og doktorgradsstipendiat ved NIH, er gjest i studio, hør podcast her

    Les mer om mental trening fra Olympiatoppen

  • Slik kan du som trener tilrettelegge for talentutvikling

    se artikkel fra fotballtreneren.no