SPORTSPLAN
SPILLER

SPILLERKOMPETANSE

Utviklingsområder spiller:

En spiller vil ha flere ulike områder som bør og kan utvikles hele tiden. Vi har valgt ut 8 arbeidsområder som spillere utvikler gjennom trening og spill, utespilleres områder er koblet opp mot målvaktene. Dette vil gjøre det lettere å forstå hvordan spillets ulike deler kobles sammen og kan ses på som en helhet. Teknisk, fysisk, spilleforståelse og mental trening vil påvirke spillernes evne til å jobbe med og utvikle de ulike områdene. Derfor er det for hvert av de 8 områdene skrevet noe om hva som kreves teknisk, fysisk, av spilleforståelse og mentalt for å kunne beherske området. Viktig at trenere har fokus på ulike områder gjennom sesongen og alle 4 sidene av utviklingen for spillerne sine.

  • Tekniske ferdigheter

    Tekniske ferdigheter er evnen til å gjøre noe bra; ekspertise. Vi snakker gjerne om ferdighet som evnen til å utføre en motorisk aktivitet for å nå en bestemt målsetning, noe som igjen bygger på evne til bevegelseskontroll og kroppsbevissthet. Man kan også si at ferdighet er evnen til å utføre/løse og repetere en kompleks bevegelsesoppgave gjennom bruk av ulike tilpassede teknikker. I innebandy kan vi si at teknikk er den enkelte utøveres bevegelsesløsning, og at god teknikk i innebandy er en funksjonell løsning av bevegelsesoppgavene i spillet. Teknikk handler altså om bevegelse, og om hvilke bevegelser vi bruker for å løse de utfordringene som spillet gir oss.

     

    Spilleforståelse

    Taktiske ferdigheter er hva spilleren velger å gjøre i enhver situasjon som oppstår. Valget tas i forhold til hvordan medspillere og motspillere agerer. Valgene kan være med eller uten ball, ut fra hva situasjonen tilsier. I tillegg har vi i innebandy noe vi kan kalle relasjonelle ferdigheter. Det er innebandykvalitet som oppstår i samspill mellom to eller flere spillere. Ingen kan fullt ut vise sin kvalitet som innebandyspillere på egenhånd.

     

    Fysiske ferdigheter

    Fysiske ferdigheter er en viktig forutsetning for å kunne utføre de tekniske ferdighetene på en god og hensiktsmessig måte og til å skape effektive bevegelsesløsninger i ulike situasjoner på innebandybanen. Fysisk trening er en prosess som stimulerer flest mulig av de egenskapene som påvirker spillerens prestasjoner på banen i kamp. Målet er å påvirke hele personen og bidra til å vedlikeholde eller bedre den idrettsspesifikke prestasjonsevnen på en måte som gir varig endring og glede.

     

    Mentale ferdigheter

    Å trene på å utvikle mentale ferdigheter vil ofte hjelpe utøveren til å bedre kunne dra nytte av de fysiske, tekniske eller taktiske ferdighetene som utøveren allerede besitter eller ønsker å tilegne seg. For de aller yngste handler det å utvikle mentale ferdigheter om å skape et positivt selvbilde, samt skape en god relasjon i laget hvor glede, trivsel, trygghet og mestring står sentralt.

  • Utespiller:

    utfordre motstander og beskytte ballen

    1. teknisk - kontrollere ball i høy fart og bruke kølle og kropp for å beskytte ballen når motstander kommer nær.

    2. Spilleforståelse - kunne ta inn nødvendig informasjon i spillet hurtig nok slik at man kan håndtere ballen klokt. Aktive blikk for å kunne ta hurtige valg mellom, 1 -  avslutning, 2 - utfordre, 3 - sentre. 

    3. Fysisk - orke å utfordre hele kampen gjennom. Raske føtter for å kunne finte og reagere på motstanderne. Styrke for å kunne beskytte ballen i nærkamper. 

    4. Mentalt - Våge og ville utfordre motstandere. Oppofrende i å beskytte ballen i tøffe nærkamper.

    Målvakt:

    Ballhåndtering - øye-hånd koordinasjon og være komfortabel med ballen.  

    1. teknisk – kontrollere ballen ved ulike typer avslutninger og returer.

    2. fysisk – opprettholde balanse og kroppsholdning, også ved forflytning, vil gjøre det enklere å håndtere ballen.

    3. spillforståelse – samle informasjon samtidig som man håndterer ballen. Aktivt blikk for å kunne vurdere om motstanderen kommer til å, skyte, utfordre eller passe.

    1. mentalt – skape en trygghet i egen ballhåndtering uansett situasjon med utgangspunkt i skydd, retur og utkast.

  • Utespiller:

    skyte, forstyrre målvakt og ta returer

    • 1. teknisk - mestre avslutning med forehand, backhand, direkte skudd, håndleddskudd, dragskudd, styring og volley. 

      2. Fysisk - styrke, balanse og koordinasjon i ben, armer og kjernemusklatur for å kunne kontrollere avslutning i fart, nærkampssituasjoner og ikke minst foran mål. 

      3. spilleforståelse - lese målvakten og motspillere og vurdere avslutnignsmuligheter, spesielt forbi tekk, og kunne oppfatte når rommet foran mål skal belastes med spiller eller ball. 

      4. Mentalt - våge og ville ta avslutninger. Ville være foran mål uansett hva motstanderen vil. Angripende holdning mot mål ved egne og medspilleres avslutninger. 

    Målvakt:

    Returer

    • kunne følge og finne ballen etter redning og håndtere etterfølgende sekvens.

    1. teknisk – i ukontrollerte situasjoner handler det om å skape kontroll, så tidlig som mulig over egen kroppsholdning for å dekke så stor del av målet som mulig.

    2. fysisk – beholde ønsket kroppsstilling og armvinkel for å dekke så mye som mulig av målet. Krever god fysikk, spesielt i kjernemusklatur og lår.

    3. spillforståelse – lese motstandere og medspillere i avslutningsfasen. Forsøk å sortere oppgaver mellom seg selv og medspillere. Forutse kommende situasjon ut ifra hvor ballen kommer havne.

    4. mentalt – angripe eller avvente retursituasjoner, fokusere på momenter som dukker opp.

  • Utespiller:

    i angrepsspillets ulike faser, sikte mot å ta ballen fremover mot motstanderens mål i forsøk på å skape muligheter og målsjanser.

    • 1. Teknisk - beherske raske pasninger ved ballvinning og mottak, drive selv og sende pasninger i høy fart. 

      2. Fysisk - med og uten ball løpe raskt og orke gjøre det hele kampen. 

      3. spillforståelse - rask omstilling fra forsvar til angrep og deretter raskt samle informasjon for å kunne vurdere den beste og raskeste veien til målsjanse. 

      4. mentalt - først og fremst en angripende holdning ved ballvinning, vilje til å fylle på i angrep uten ball.

    Målvakt:

    Ved redning/involvering i spillet, få ballen fremover mot motstanderens mål med fokus på å skape målsjanser.

    1. teknisk – ved kontroll på ballen kunne håndtere raske handlinger for å forsøke å starte spillet hurtig, ulike utkastvarianter å variere med.

    2. fysisk – hurtighet, reaksjon og kroppskontroll er viktige faktorer for å kunne fysisk håndtere dette raskt.

    3. spillforståelse – lese motstanders og medspillers posisjon og rom for å kunne starte spillet hurtig. Trene på hva som er handlingen etter utkast.

    4. mentalt – skape en tankegang som bidrar til hurtig spill og forståelse av hvordan hurtige utkast påvirker motstanders organisering. Kunne mestre spill med høy risiko.

  • Utespiller:

    ville, våge og kunne bli spillbar når en medspiller har ballen.

    1. teknisk - riktig posisjonering og fordelaktig fotstilling og mottak når ballen kommer.

    2. Fysisk - orke å gjøre seg spillbar hele kampen, raskt komme inn i situasjoner, koordinering av fotarbeid for å tilpasse løpet til ledig rom og pasning. 

    3. spillforståelse - se at medspillere har ballen, deretter sortere ut medspillere, motspillere og rom/åpning av rom, for å gjøre seg spillbar.  

    4. Mentalt - våge og ville, motta/få ball.

    Målvakt:

    Forflytning/bevegelighet

    • kunne forflytte seg med ulike teknikker tilpasset de ulike spillsituasjonene. 

      1. teknisk – ikke låse et kne eller hofte for å kunne forflytte seg enklere, ikke sitte bredt på knærne, men med skulderbredde avstand.

      2. fysisk – hurtige og riktig forflytning krever er fysisk belastende, så ved lagets angrep bør man stå oppreist for å få god sirkulasjon i beina og la dem hvile.

      3. spillforståelse – målvakten skal kunne håndtere korte og lange forflytninger med en bra balanse fra punkt A til punkt B.

      4. mentalt – kunne tilpasse sine forflytninger ut ifra hvordan situasjonene ser ut.

  • Utespiller:

    få angrepsspillet til å åpne de sentrale rommene i (a-sone) banen på vei fremover og beskytte dem i forsvar. Vinne rommet mellom motstanderen og mål i angrep og forsvar. 

    1. Teknisk - håndtere situasjoner med lite rom med letthet ved mottak, medtak og ballhåndtering for å utfordre motstanderne og beskytte ball. 

    2. Fysisk - fotarbeid og koordinasjon for å parere situasjoner med lite rom. Hurtighet og smidighet for å kunne bevege seg effektivt. Styrke i nærkamp for å kunne beskytte/vinne ball. 

    3. spillforståelse - samle informasjon hurtig nok og se rom mellom motspillere og lagdeler. Kunne vurdere med letthet de respektive mulighetene, se det beste valget og handle deretter.

    4. mentalt - forstå verdien av å være i de “ubehagelige” rommene, med og uten ball, ville utfordre sentrale rom og forsøke å bli spillbar der. 

    Målvakt:

    Posisjonering

    bruke kroppsposisjon og plassering i målet for å blokkere og redde skudd. 

    1. teknisk – for at målvakten skal kunne både beholde grunnposisjon, balanse og skudd/pasningsberedskap må målvakten strebe etter jevn vekt på begge knær. Delvis for å være beredt på skudd på høyre og venstre side og for å enklere kunne forflytte seg inn/ut og høyre/venstre.

    2. fysisk – jevn vekt på knærne er viktig for å få en bra posisjon ved forflytning, kort som lang.

    3. spillforståelse – målvakten skal vite hvor stolpen er. Lese hvor motstander befinner seg, oversikt. Målvakten skal også være i en så bra posisjon ved stolpen ved innslag i hjørnet at målvakten kan se 90% av banen for å kunne vurdere truslene som finnes.

    1. mentalt – viktig å kunne se ballen hele tiden og håndtere/korrigere egen posisjon deretter. Lære seg å ikke gå på kropp, men kølle/blad for å dekke skudd.

  • Utespiller:

    Gjennom gode og presise pasninger sette opp medspillere i bedre posisjoner enn seg selv. 

    1. Teknisk - beherske korte og lange pasninger langs gulv og i luften, forehand og backhand. Kunne forberede pasninger med å utfordre motstander med ball. 

    2. Fysisk - fotarbeid og koordinasjon for å kunne bevege seg effektivt i forberedelse og gjennomføring av pasninger. 

    3. Spillforståelse - samle informasjon/få oversikt og bruke pasninger for å spille medspillere i bedre situasjoner utifra posisjon og ledig rom.  

    4. mentalt - våge og ville ta avslutninger. Ville være foran mål uansett hva motstanderen vil. Angripende holdning mot mål ved egen og medspillers skudd. 

    Målvakt:

    Utkast

    kunne bruke ulike teknikker for å sette utespillerne i en bedre posisjon med ball enn seg selv.

    1. teknisk – tre fingersregel for lange utkast (tommel, peke- og langefinger). Slipp ballen i hodehøyde. Hoften må følge med i vridningen. Ulike kast påvirker spillet og mottak hos medspillere.

    2. fysisk – stå oppreist på utkast. Det kreves hurtighet og kroppskontroll for å gjennomføre dette.

    3. spillforståelse – kast i åpent rom, fremover. For å utvikle dette kast mot en løpende spiller som kommer i fart, tren på hvordan ulike kast virker for medspillere.

    1. mentalt – ha en offensiv tankegang gjennom å starte spillet raskt påvirker neste fase i spillet. Målvakten behøver å utvikle mot og kaste mer risikofylt for egen vinnings skyld.

  • Utespiller:

    Eie rom, stoppe motstandere som utfordrer og vinne duellspillet

    1. Teknisk - jobbe med effektiv og fordelaktig fotstilling og kølleholding. Arbeide med at kroppen er klar for motstandere og kunne ta seg inn i duellspillet. 

    2. Fysisk - hurtighet, koordinasjon og fotarbeid for å kunne jobbe effektivt i duellspillet. Styrke og utholdenhet for å kunne vinne nærkampene gjennom en hel kamp. 

    3. Spillforståelse - låse motstander og spillsituasjoner for å proaktivt kunne styre og stoppe motstandere. Kunne vurdere prioritering på , 1.presse - 2. dekke.

    4. Mentalt - stolthet i å stoppe motstandere, og ha offervilje og aggresivitet med alle tillate midler, stoppe motstander  og vinne ball. 

    Målvakt:

    aktiv som forsvarer

    • Gjennom kommunikasjon og handling kunne bidra til et kollektivt spill. ved behov dekke bakrom i samarbeid med forsvaret.

    1. teknisk – sitte riktig i målet og høres på hele banene slik at medspiller tar rett posisjonering og valg. Vær rask på egne returer og løse baller for å skape muligheter til å redde og sette i gang spillet raskt eller roe ned. Våge å gå etter høye baller og kunne være raskt/aggressivt ute ved stuss i vantet eller inn-tramp.

    2. fysisk – trene på å holde kommunikasjon gjennom hele kampen. Det gjør jobben lettere for deg selv og hele laget. Å kunne tilpasse sitt bevegelsesmønster for å kunne forflytte seg raskt om det kreves.

    3. spillforståelse – styre forsvarsspillerne samtidig som du selv har en god posisjon og lett kan ta seg videre i ny forflytning. Skaffe overblikk for å kunne løse de trusler motstandere utgjør på banene.

    1. mentalt – konsentrasjon på det vil ha av egne medspillere, styre medspillere så det bygger under eget målvaktsspill. Fokus bør hele tiden ligge på hvor ballen er.

  • Utespiller:

    forsvare mål og målvakten - dekke slottet

    1. teknisk - jobbe med effektiv og fordelaktiv kroppsposisjonering. Kroppen er klar for å ta seg inn i duellspillet og flytte på motstandere. 

    2. fysisk - hurtighet, koordinasjon og fotarbeidet for å kunne arbeide effektivt i dueller og komme opp i skudd. styrke og utholdenhet for å kunne vinne nærkamper hel kampen. 

    3. spillforståelse - låse situasjoner for å proaktivt styre og stoppe motstander og ball. Kunne vudere prioritering av 1 presse, 2 dekke.

    4. mentalt - stolthet i å stoppe motstandere, og ha offervilje og aggresivitet og med alle tillate midler, stoppe motstander  og vinne ball.  vilje til å beskytte målvakt.

    Målvakt:

    håndtere med- og motspillere i ugunstige posisjoner, i målområdet

    1. teknisk – kunne se ballbanen, enten titte under ellever ved siden av spiller som dekker mål. Målvaktens tekniske utfordring er å sitte så riktig som mulig under påvirkning av spillere i målområdet og motstandernes målfarlighet.

    2. fysisk – ikke være redd i nærkamper mot motstandere. Eie målvaktsområdet er et viktig bidrag i å vinne returer og trafikkhåndteringen. Mot i nærkampspill kan være en nøkkel.

    3. spillforståelse – god kneposisjon for å kunne følge ballen i defensivsone. For å kunne blokkere skudd (få skudd i kropp) eller redde skudd (med ben eller arm). Vurdere hvor man kan se ballen best.

    1. mentalt – stolthet i å redde motstanders skudd, offervilje og aggressivitet med alle tillate middel stoppe motstanderen i å gjøre mål.